Sağlık

Açık Kırıklar toplantısı

Kocaeli Üniversitesi, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği (TOTDER) tarafından düzenlenen, Sürekli Eğitim Toplantısı(SET) 8.ne ev sahipliği yaptı.

8 Mayıs 2019 Saat: 15:23
Açık Kırıklar toplantısı Kocaeli Üniversitesinde gerçekleşti
Açık Kırıklar toplantısı
ikonx akyarlar Haber içi resim manşet altı

Açık Kırıklar toplantısı

“AÇIK KIRIKLAR”  TOPLANTISI  KOCAELİ ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİ

Kocaeli Üniversitesi, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği (TOTDER) tarafından düzenlenen, Sürekli Eğitim Toplantısı(SET) 8.ne ev sahipliği yaptı.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda “Açık Kırıklar” ın tedavi algoritması tüm yönleriyle değerlendirildi.  Kocaeli Üniversitesi,  Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Cevdet Kesemenli’nin modaratörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, çevre il ortopedi ve travmatoloji doktorları ile asistan ve tıp fakültesi öğrenciler de katıldı.

Deri bütünlüğü bozulması ile sonuçlanan kırıklar olan  “açık kırık”  tanımı altında ayrıntılı sınıflama, tanı ve tedavi güncel bilgileri ele alındı. Dış çevrenin kirli ortamı ile teması nedeniyle iltihaba neden olabileceği anlatıldı. Günümüzde ateşli silah yaralanmaları ve trafik kazaları en sık açık kırık sebepleri arasındadır yer aldığı vurgulandı.

Açık kırıklarda acil yapılması gerekenler şunlardır: Öncelikle kanama mevcutsa bu kontrol altına alınmalıdır. Daha sonra debridman denilen ölü dokuların ve yabancı cisimlerin ortamdan uzaklaştırılması işlemi yapılmalıdır ve mutlaka steril şartlarda yapılmalıdır. Debridman işleminden sonra bu bölge bol serum fizyolojik ile ölü doku kalmayıncaya kadar yıkanmalıdır. Eğer yara yeri dikiş atılarak kapatılabiliyorsa kapatılmalıdır. Daha sonra kemikteki kırık uygun şartlar sağlandığında içerden veya dışarıdan konulan implantlar yardımı ile tespit edilmelidir. Enfeksiyon riski yüksek olan açık kırıklarda geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılmalıdır. Antibiyotiğin verilme süresi açık kırığın durumuyla ilgilidir. Yine açık kırıklarda erken dönemde genel enfeksiyon, tetanoz, gazlı gangren gibi öldürücü tablolarla karşılaşılabilir. Böyle durumlarda amputasyon denilen o bölgenin vücuttan alınması kurtarıcı bir ameliyattır.

Açık kırıklarda tüm tedaviler yapılmasına rağmen geç kaynama, kemiğin hiç kaynamaması ve kemik kayıpları(defektler) karşılaşılabilecek istenmeyen durumlardır.

Bu toplantıya Türk Ortopedi ve Travmatoloji  Derneği  Başkanı Prof. Dr. Hasan Bombacı, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Prof. Dr. Yusuf Öztürkmen katılmıştır. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Kaya Memişoğlu, Doç. Dr. Özgür Selek, Doç. Dr Bilgehan Tosun,  Dr. Emre Karadeniz, Dr.Kadir Gülnahar,  İstanbul Çapa Tıp Fakültesinden Doç. Dr. H.İbrahim Balcı, Kocaeli Eğitim Araştırma Hastanesinden Dr. Alper Gültekin “Açık Kırıklar” ile ilgili bilgi ve tecrübelerini aktardılar. Web den canlı olarak ta yayın yapılan toplantı gelen geri bildirimlerde çok verimli olarak değerlendirildi ve tekrar toplanmak üzere sonlandırıldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

kocaeli son dakika, kocaeli son dakika haberleri, son dakika kocaeli, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑